Priporočamo:

Osnutek tretjega protikorona zakona danes na ESS in na vladi

Vlada bo na popoldanski seji obravnavala osnutek tretjega protikoronskega zakona, ki kot osrednja ukrepa predvideva shemo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa ter pomoč gostinstvu in turizmu. Turizmu namerava vlada priskočiti na pomoč tudi s turističnimi boni. Osnutek zakona bo sicer že pred tem obravnaval Ekonomsko-socialni svet (ESS).

Osnutek novega interventnega zakona sta že v ponedeljek obravnavali delovni skupini ESS za trg dela in gospodarstvo. Socialnim partnerjem je uspelo praktično v celoti uskladiti predlagano shemo skrajšanega delovnega časa.

Ukrepa naj bi bili deležni delodajalci, ki vsaj 10 odstotkom zaposlenih ne bodo mogli zagotavljati 90 odstotkov dela. Subvencionirano naj bi bilo delo zaposlenih, skrajšano na 20 do 36 ur tedensko, subvencije pa bi znašale od 448,52 do 112,13 evra. Predlog večinoma sledi avstrijskemu modelu, eno od vprašanj, ki je ostalo, pa je, koliko sredstev bo za to namenjenih. Minister za delo Janez Cigler Kralj je minuli petek dejal, da bodo ukrep kot del aktivne politike zaposlovanja financirali z evropskimi sredstvi in da je vreden med 500 milijonov in milijardo evrov.

Medtem pa naj socialnim partnerjem ne bi uspelo uskladiti nekaj drugih ukrepov, denimo glede čakanja na delo. Delodajalci so se namreč zavzemali, da bi vlada ta ukrep podaljšala z 31. maja še vsaj za tri mesece. A vladna delovna skupina pod vodstvom Mateja Lahovnika naj bi v ponedeljek popoldne v zadnji različici zakona zapisala, da bo čakanje na delo podaljšano le za gostinstvo in turizem, pa še to le za en mesec.

V zadnji različici je tudi nekaj novosti glede turističnih bonov, ki naj bi znašali 200 evrov. Kot je v ponedeljek dejal premier Janez Janša, bodo bone dobili vsi prebivalci Slovenije s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki so ali bodo letos stari najmanj 18 let.

Zadnji osnutek zakona bo najprej obravnaval ESS, pozno popoldne pa še vlada, ki naj bi ga tudi potrdila in poslala v DZ.

Vir: Tax-fin-lex novice

Ne spreglejte

Kontakt

e-Mail novice

Naročam e-mail sporočila s koristnimi vsebinami podjetja Saldo plus d.o.o.

Vprašaj strokovnjaka

Arhiv >

Postavi vprašanje

Izjava stranke

  • S Saldo Plus sodelujemo že vrsto let. Naše mnenje je, da je cilj dosežen, ko se podjetje in njegovo računovodstvo zlijeta v eno, ko zadihata skupaj.Veseli smo, ker naše sodelovanje tako je. Zaradi tega se lahko popolnoma posvetimo doseganju svoje vizije, »papirnato delo« pa prepustimo našemu računovodstvu, ker vemo, da bo delo opravljeno strokovno in v roku. Bistvenega pomena je zaupanje, ki je tudi ključ, ki vodi do obojestranskega zadovoljstva. Če za oba velja rek Georgesa Bernanosa: »Skrivnost sreče je v tem, da zmoreš najti radost v veselju drugega« je krog zadovoljstva sklenjen. Pinkerton international d.o.o. Arhiv >